BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası İlişkiler ve Değişim Programları Koordinatörlüğü

 

Çevrimiçi Dil Desteği (OLS)

EU Academy: Çevrimiçi Dil Desteği (OLS)

 

•             Çevrimiçi Dil Desteği (OLS), Erasmus+ yararlanıcılarına yönelik hazırlanmış ücretsiz bir dil programıdır.

•             Amacı, yararlanıcıların dil becerilerini geliştirmelerine imkan vermek ve daha kaliteli bir hareketlilik sağlamaktır.  

•             Yararlanıcılar, yurt dışında öğrenim görecekleri ya da staj yapacakları yerlerde kullanacakları yabancı dili hareketlilikleri başlamadan önce, hareketlilik süresince ve hareketliliklerinin sonunda geliştirme imkânı elde etmiş olur.

•             OLS kişiye özeldir ve yararlanıcılar, hareketlilik gerçekleştirecekleri dile mevcut becerilerini çevrimiçi ortamda ölçebilir ve gerekirse bilgisayar ortamlarında istedikleri yerde kursa katılarak dil becerilerini geliştirebilirler.

•             OLS bireysel aktivitelerin yanında ikili ve çoklu öğretim ortamları (canlı eğitmen destekleri, belirli bir konuda oluşturulan küçük gruplarla özel ders ortamları, vb) ve katılımcıların deneyimlerini paylaşabilecekleri ve bir moderatör tarafından yönetilen oturum fırsatları da sağlamaktadır.

 

Çevrimiçi Dil Desteğinin Kapsamı

Yükseköğretim alanında hareketlilik faaliyetlerinden yararlanacak öğrenci ve personel için, Avrupa Komisyonunun “EU Academy” adlı Kurumsal öğrenim yönetim platformu üzerinden destek sağlanmaktadır. Söz konusu sistem zaman içerisinde kademeli olarak, AB Üye Devletleri ve Erasmus+ ve ESC programıyla ilişkili ülkelerin 29 resmi dilinin tamamında dil öğrenme hizmeti sunmaktadır.

Sınavlar

KA131 öğrenci ve yeni mezunları için; hareketlilikleri başlamadan önce seviyelerini belirlemek amacıyla aldıkları dil değerlendirme sınavının zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak söz konusu katılımcılar için, zorunluluğu olmasa dahi, EU Academy platformunun kullanımının teşvik edilmesi beklenmektedir.

İsteğe Bağlı Dil Kursları

Katılımcılar öğrenmek istedikleri dili/dilleri, kurs ve dil sayı sınırlaması olmaksızın seçebilecektir. “EU Academy” adlı Kurumsal öğrenim yönetim platformu 2 ayrı bölümden oluşmaktadır:

a. Erasmus+ ve ESC katılımcıları için bütün kullanıcılara benzer erişim ve özellikler sunan özel alan:

  • Kullanıcılara ihtiyaç ve ilgi alanları doğrultusunda bireyselleştirilmiş öğrenim yolları sunmak,
  • Öğrenici topluluklarına dil ile alakalı sorular için fikir alışverişinde bulunabilecekleri alan sağlamak,
  • Yeni teknolojilerin kullanımı da dâhil olmak üzere daha etkileşimli öğrenim yaklaşımları,
  • Daha geniş kurs kataloğu,
  • Mentörler için (öğretmenler ve diğer personel) öğrenicilere eşlik etmek ve onların gelişimini izlemek (karma öğrenim özelliği) üzere destekli öğrenim özelliği.
  • Özel alanın amacı, Erasmus+ ve ESC program katılımcılarına dil becerilerini geliştirmek ve hareketlilik deneyimlerini artırmak için eşlik etmek ve destek olmaktır.

b. Açık alan:

Bu alan; kültürel ve dilsel püf noktaları sunan deneme ve tanıtım videolarının yanı sıra temel çevrimiçi dil öğrenme materyali sunan, dil öğrenmeye ilgili tüm vatandaşlara açık olan alandır. Bu alanın amacı; Avrupa’daki dilsel çeşitliliği kutlamak ve dil öğrenimini teşvik etmektir.

Çevrimiçi Dil Sınavları ve Kurslarına Katılım

Kademeli olarak işleme alınacak kullanıcı veri yönetim sistemi aracılığıyla öğrencilerin e-posta adreslerinin sisteme girilmesi sonrasında öğrenciler, e-posta adreslerine gönderilen web sayfası bağlantısı üzerinden EU Academy sayfasına erişim hakkı kazanacaktır.

 

OLS sistemine Avrupa Komisyonunun “EU Academy” (https://academy.europa.eu/ ) adlı sitesinden ulaşılmaktadır.

Tüm kullanıcılar yeni OLS sistemine giriş yapmak için EU Login hesaplarını kullanacaklardır; bu nedenle eğer daha önce açılmış bir hesapları yoksa EU Login hesabı açmaları gerekmektedir.

EU Academy Platformunda; katılımcılar öğrenmek istedikleri dili/dilleri, kurs ve dil sayı sınırlaması olmaksızın seçebilecektir.